Ny matglädje på Bollbrogatan


Efter några månaders uppehåll var det i torsdags dags för en ny omgång av Matglädjespridarna. Efter premiären i våras har det varit stor efterfrågan att få gå den populära matlagningskursen. Det var därför med stor glädje som fem nya deltagare tog på sig sina förkläden och äntrade Bollbrogatans kafélokal.

Premiäromgången av Matglädjespridarna blev en omedelbar succé som i maj avslutades med att de första deltagarna stolt tog emot diplom som deklarerade att de gått klart kursen som gjort dem till sanna matglädjespridare. Kursledaren Zandra Mattsson passade då även på att avslöja att nya deltagare skulle få möjlighet att gå matlagningskursen under hösten. Gensvaret lät inte vänta på sig.

– Vi fick en oväntad anmälningsrespons! Under sommaren fick vi många frågor om Matglädjespridarna och till höstens två kurstillfällen fick vi in 15 sökande till vardera omgång, berättar Zandra Mattsson.

Malin Eriksson och Maria Götestrand hjälps åt att göra pizzamuffins. Maria hoppas lära sig mer om matlagning tills hon flyttar hemifrån vid nyår.

Kurs för personer med LSS-insats

Även om Zandra gärna ser att så många som möjligt går kursen så finns det bara möjlighet för fem personer per kurs.

– Kursen riktar sig till personer med funktionsnedsättningar och vi måste kunna finnas tillhands för dem. Därför bedömer vi att fem kursdeltagare är maxantalet. De andra har satts upp på en reservlista om någon av deltagarna hoppar av, säger Zandra Mattsson.

Redan nu kan hon dessutom berätta att det kommer erbjudas två nya kurstillfällen till våren.

Men nu tillbaka till höstens nystartade omgång av Matglädjespridarna. Tre tjejer och två killar fick inleda kvällen med att tala om mat och hur man bör äta. De fick även en introduktion till appen Matglad.

– Vi utgår från matgladappen i kursen. Deltagarna uppmanas därför ta med sig sina surfplattor så att vi kan visa hur den fungerar. Förhoppningsvis följer den sedan med deltagarna till deras egna kök där appen fungerar som en kokbok med instruktioner om allt ifrån inköp till planering och matlagning, säger Zandra Mattsson.

Ola Karlsson ser till att chokladmjölken inte bränns vid.

Efter en stunds teori avslutade kursledarna Zandra Mattsson och Lars Palmgren torsdagens träff genom att hjälpa kursdeltagarna att baka pizzamuffins, göra fruktsallad och varm chokladmjölk.

Lars Palmgren och Zandra Mattsson leder kursen Matglädjespridarna.

För mer information om konceptet Matglädjespridarna:
Zandra Mattsson, måltidsutvecklare inom matomsorgen i Helsingborg, telefon: 0732-08 34 12

För mer information om kursdeltagande:
Lars Palmgren, fritidsledare inom fritid och kultur för LSS-verksamheter i Helsingborg, telefon: 0723-83 45 04