Matomsorg

Vi ställer höga krav på maten som serveras till våra kunder. Den ska vara god, näringsrik och bidra till en bra måltidssituation. Våra tre kök lagar mat 365 dagar om året fördelat på middag och kvällsmat, vardag som helg. MatOmsorg, som är en del av Omsorg i Helsingborg, är uppdelat enligt följande:

MatOmsorg Kungshults tillagningskök:

Delar byggnad med nya Kungshults vårdboende, och är vårt största tillagningskök. Här lagar vi i dagsläget cirka 1500 portioner om dagen, som levereras till våra övriga kommunala vårdboenden, anhörigstödet Villa Louise, korttidsenheten Pålsjö Park, några av våra dagverksamheter och träffpunkter samt några boenden inom socialförvaltningen. Maten levereras i mattransportskåp anpassade för både varm och kall mat. Mottagningsköken (som köken på respektive flygel kallas) står själva för tillbehör, måltidsdryck och grönsallad. De lagar även frukost, mellanmål och bakar till eftermiddagsfikat. Vissa av maträtterna lägger mottagningsköken en egen touch på, till exempel så serveras alltid någon form av smörgås, varm macka, pizza eller delikatessbricka som ”fredagsmys”; och dessa måltider lägger omsorgspersonalen själva upp. Flera av mottagningsköken kokar själva potatisen till måltiderna, och några kokar även pasta, ris, grönsaker till måltiderna samt steker ägg till pytt i panna.

Varje vårdboende har möjlighet att skapa en ”önskevecka” där den gemensamma matsedeln baseras på hyresgästernas egna förslag på maträtter. Varje dag erbjuder köket tre rätter att välja mellan till middag och två rätter till kvällsmat.

Veckomatsedel för Kungshult, Dunkerska huset, Elinebo, Romares stiftelse, Pålsjö park korttid, Villa Louise, Tuvehagen, Fullriggaren, träffpunkter, dagverksamheter, och enheter inom socialförvaltningen (samt Öppna matsalar för dig som har hemvård)

Matsedel vecka 29
Matsedel vecka 30
Matsedel vecka 31
Matsedel vecka 32
Matsedel vecka 33
Matsedel vecka 34
Matsedel vecka 35
Matsedel vecka 36

Potatismos kan beställas de dagar det finns ett M på matsedeln.
Extra potatis kan beställas de dagar det finns ett P på matsedeln.

Veckomatsedel för Murteglet, Stattenahemmet och Lundhagen

Matsedel vecka 29
Matsedel vecka 30
Matsedel vecka 31
Matsedel vecka 32
Matsedel vecka 33
Matsedel vecka 34
Matsedel vecka 35
Matsedel vecka 36

Potatismos kan beställas de dagar det finns ett M på matsedeln.

Beställning av mat måste ske minst 2-4 dagar i förväg. Exempel: beställning till måndagar måste ske senast fredag kl. 09.00 veckan innan.

Kontaktuppgifter:

Adress: Patronens väg 65 C, 254 50 Helsingborg

MatOmsorg Åbräddens tillagningskök:

Här lagar vi mat till vårdboendet Åbrädden och LSS boendet Garverigatan 4, som vi delar lokaler med. En mycket stor vikt läggs på att här laga det allra mesta av maten från grunden, och matsedeln bygger till största del på hyresgästernas önskemål. Vi genomför mycket aktiviteter tillsammans med omsorgspersonalen, som ex. grillkvällar, temadagar, vinprovningar och mycket mer. I vår trädgård finns både växthus och örter, samt egen ramslök! Köket har två år i rad nominerats inom kategorierna ”Årets seniormåltid” och ”Årets seniorkock” på White Guide Senior. Här erbjuder vi dagens rätt samt vegetariskt alternativ, och kan även i viss mån ordna alternativrätter efter önskemål. Även här ordnar våningsköken med tillbehör till maten, frukost, mellanmål och kvällsfika.

Veckomatsedel för Åbrädden

Matsedel vecka 29
Matsedel vecka 30

Kontaktuppgifter:

Adress: Garverigatan 4, 252 69 Råå

MatOmsorg Borgvallas tillagningskök:

Vårt allra nyaste tillagningskök, som byggdes under höst-vinter 2016-17, och invigdes i mars 2017! Här lagar vi mat till vårdboendet Borgvalla, som vi delar lokaler med, samt levererar måltider till vårdboendet Bokliden i Mörarp. En mycket stor vikt läggs på att här laga det allra mesta av maten från grunden, och matsedeln bygger till största del på hyresgästernas önskemål. Här erbjuder vi dagens rätt samt vegetariskt alternativ, och veckans alternativ. Även här ordnar våningsköken med tillbehör till maten, frukost, mellanmål och kvällsfika.

Veckomatsedel för Borgvalla

Matsedel vecka 29
Matsedel vecka 30
Matsedel vecka 31

Kontaktuppgifter:

Adress: Ryavägen 2, 253 41 Vallåkra.

MatOmsorg

Består av kostchef: Jenny Håkansson jenny.hakansson@helsingborg.se samt
Måltidsutvecklare, äldreomsorg: Sara Nyberg sara.nyberg@helsingborg.se
Måltidsutvecklare, LSS: Zandra Mattsson zandra.mattsson@helsingborg.se

Generellt:

Mat och måltider är livsviktigt för oss alla, men för våra äldre som är i behov av omsorg är det av yttersta vikt att måltidssituationen utgör ett trevligt avbrott på dagen och tillfredsställer alla sinnen

Vårt år är indelat i årstider; och detta ska såklart även märkas på matsedlarnas innehåll genom att följa råvarornas och maträtternas rätta säsong. Det är viktigt att skapa en stor variation på utbudet i matsedeln, genom att blanda traditionell husmanskost med ”nya, moderna” rätter; för viljan och nyfikenheten för att prova på nya smaker försvinner inte med åldern. Lika viktigt är det att uppmärksamma våra mattraditioner vid storhelger och välkända mat-dagar, samt göra skillnad på vardag och helg. Det förekommer även temaveckor under året, som ger tillfälle att göra något extra kring måltidsupplevelsen.

I alla köken lagar vi den största delen av maten från grunden. Vi gör mycket husmanskost, men försöker även införa moderna maträtter på menyn. Dessutom gör vi olika specialkoster som till exempel timbalkost, flytande kost och gelékost så att alla kunder ska få god mat som passar deras behov.

I köken arbetar både äldre och yngre personer från många delar av världen. Tillsammans har vi stor kunskap, erfarenhet och engagemang som gör att vi kan hitta och införa både moderna och traditionella maträtter på menyn.

Varje middag består av varmrätt och dessert.

Kvällsmaten består av en enklare måltid.

Följ oss gärna på instagram.