Matglädjespridarna – en succé som återkommer

Det blev en äkta grande finale när kursen Matglädjespridarna avslutades med en vacker festmåltid för speciellt inbjudna gäster. Maten var noggrant – och med mycket hjärta – tillagad av kursens fyra deltagare. Som en glädjande nyhet kunde dessutom kursledaren Zandra Mattsson avslöja att det blir en fortsättning med fler matlagningskurser för personer med LSS-insatser.

Under fem kurstillfällen har Christel,Eva, Ulf och Gabriella, samtliga med någon form av funktionsnedsättning, fått lära sig och prova på olika sorters matlagning. Meningen med kursen är att väcka en nyfikenhet och glädje kring mat och måltidsupplevelser.

Avslutningen sker genom att kursdeltagarna först får visa prov på sina nya kunskaper genom att laga till en varmrätt och en efterrätt som de sedan bjuder sina inbjudna vänner på.

– Jag har bjudit min chef och min arbetskamrat att komma hit. Det ska bli jätteroligt att visa vad jag har lärt mig, berättar Eva vars favoritrecept från utbildningen är pizzamuffins.

Den här kvällen blir det emellertid inga pizzamuffins. Istället hjälps Eva och Ulf åt att steka fläskfilé som ska serveras med ugnsrostade rotfrukter och en örtcreme.

– Ugnsgrönsaker är så gott och lätt att göra! förklarar Eva.

Efterrätten hjälper Christel till med att förbereda. Det blir syrlig yoghurt med havrefras och färska bär.

En fröjd för ögat

När gästerna börjar anlända hälsar kursdeltagarna dem välkomna. Efter lite mingel serveras de vackert komponerade middagstallrikarna och alla är eniga om att det bjuds på en fantastisk smakupplevelse.

Inför efterrätten går Eva runt och hör med alla gäster vad de vill dricka till. Hennes chef i köket på Västra Berga skola, Pernilla, berättar att kursen Matglädjespridarna har betytt oerhört mycket för Eva.

– ­Hon pratar väldigt mycket om kursen, är mer intresserad och vågar prova lite mer. Vi har tidigare pratat mycket om tallriksmodellen, vad som är bra och inte. Nu har det blivit mer bekräftat, säger Pernilla.

När bjudningen börjar gå mot sitt slut får kursdeltagare ett diplom och förkläde med loggan för Matglädjespridarna.

– Vår uppgift är nu att gå ut och sprida matglädje, säger Zandra. Hon passar dessutom på att avslöja att konceptet med Matglädjespridarna kommer få en fortsättning. Till hösten blir det två nya kurser som ger ännu fler chansen att lära sig mer om matlagning och den glädje och stolthet det ger att få sätta ihop en riktigt god och vacker måltid.

För mer information:

Zandra Mattsson, måltidsutvecklare inom matomsorgen i Helsingborg, telefon: 0732-08 34 12
Lars Palmgren, fritidsledare inom fritid och kultur för LSS-verksamheter i Helsingborg, telefon: 0723-834504

Två personer står vi spisen och steker

Eva och Ulf hjälps åt att steka och salta fläskfilén.

Ulf lägger sallad på framdukade tallrikar. Christel tittar in i kameran

Christel och Ulf ser till att alla får sallad till maten.

Eva visar dagens varmrätt: fläskfilé med ugnsrostade rotfrukter och en örtcreme.

Som belöning för slutförd kurs får Ulf och de andra deltagarna ett diplom och förkläde som intygar att de är riktiga matglädjespridare.

Gabriella, Ulf, Christel och Eva är de första deltagarna som slutfört kursen Matglädjespridarna.