Kakor från alla världens hörn

Inne i en matsal står ett långbord findukat med stora mängder kakor i alla möjliga former och smaker. Varje fat har en flagga som förklarar vilket land kakorna har sitt ursprung ifrån. När vårdboendet Romares stiftelse bjuder in till kulturfest räds inte de fikasugna gästerna att testa godsaker från länder som Polen, Irak och Marocko.

Under en månad har medarbetarna på Romares stiftelse planerat inför vårdboendets kulturfest.

– Vi har personal från flera olika länder och när vi diskuterade aktiviteter för de äldre kom vi på att vi kunde baka kakor från våra hemländer, berättar Fadila Zulic, planerare på vårdboendet.

När kakorna och kaffeservisen dukats fram tar det inte lång tid innan det stora rummet fylls av hyresgäster som nyfiket går runt kakbordet och norpar åt sig det som ser mest lockande ut.

– Det här är fantastiskt bra. Jag ser fram emot musiken, säger Anders Emilson medan han mumsar på en kaka från Palestina.

Han behöver inte vänta länge. På en stol i ena kortsidan av rummet sätter sig Maryam Kohestani med en liten trumma i knät. Hon har jobbat på vårdboendet i 20 år, men efter pensionen arbetar hon bara vid behov. Idag är hon emellertid inte här för att jobba som undersköterska. I en glittrig klänning sjunger Maryam persiska kärlekssånger och bjuder även på lite dans.