Ett vårdboende med något för alla

Musiker som bjuder upp till dans, ökad valmöjlighet till var och med vem man vill äta och filmvisning med popcorn. På vårdboendet Dunkerska huset gör medarbetarna sitt yttersta för att skapa en trevlig boendemiljö.

Sedan vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg beslutade om att inför öppna matsalar på tre vårdboende har hyresgästerna på vårdboendet Dunkerska huset börjat nyttja den större och gemensamma matsalen allt oftare.

– Det blir en större samhörighet mellan de äldre som äter i den gemensamma matsalen och det blir en lugnare miljö, en miljö i likhet med en restaurang. Något som bidrar till att våra hyresgäster äter mycket bättre, säger Ann-Margreth Karlberg, enhetschef på Dunkerska huset.

Projektet med öppna matsalar, som inledningsvis varar i sex månader, innebär att de med hemvård erbjuds möjlighet att äta sin lunch på vårdboendena Dunkerska huset, Elinebo och Lundhagen. Men även de vårdtagare som bor på boendena kan nyttja möjligheten att äta lunch i en gemensam matsal istället för i den ordinarie på avdelningen.

– Möjligheten med öppen matsal ger en förhöjd livskvalitet, säger Ingrid Bergh, verksamhetschef för Omsorg i Helsingborgs vårdboenden, matomsorg och korttidsenhet.

Sanna visar upp dagens efterrätt som är hjärtformade plättar med blåbärssås.

God mat

Även om Ingrid har sitt kontor på Maria Park försöker hon regelbundet åka ut till de olika verksamheterna. Den här eftermiddagen är det den blåa avdelningen på Dunkerska huset som Ingrid försöker vara med och uträtta en del av medarbetarnas arbetssysslor.

I den ordinarie matsalen inne på avdelningen sitter några av de boende och äter de sista tuggorna av dagens efterrätt, hjärtformade plättar med blåbärssås.

– Ibland kommer det synpunkter på maten på vårdboenden, men vi tycker att det är god mat som vi får från Kungshults tillagningskök, berättar Sanna Sito, undersköterska på Dunkerska.

Någon som håller med henne är Maj-Britt Sjöberg som bor på vårdboendet.

– Det var god mat idag och den brukar vara bra, säger Maj-Britt som föredrar att sitta i den lite mindre matsalen.

Efter maten lägger några av de boende sig och vilar medan andra börjar ta sig ut till gemensamhetssalen där det under eftermiddagen bjuds på underhållning av musikerna Ingvar och Bengt.

Medan Ingvar och Bengt spelar, dansar och skämtar med dem som tagit sig till gemensamhetssalen går undersköterskan Albina Shatrolli och Ingrid in till en boende som hellre stannar i sin lägenhet. Hon har inget emot musik, men föredrar att själv vara den som sjunger. Något hon belyser genom att sjunga en visa för Albina och Ingrid.

Utbud av aktiviteter

Aktiviteterna, som hyresgästerna deltar i efter förmåga och dagsform, planeras av en aktivitetsgrupp på Dunkerska huset och hyresgästerna bidrar med förslag. Aktivitetsgruppen planerar in aktiviteter till nästan alla veckans dagar.

– Musikunderhållning är väldigt uppskattat, men även bingo tillhör favoriterna, berättar Albina.

I en del av enheten finns en myshörna med en gemensam tv. Där bjuds det med jämna mellanrum in till filmvisning med popcorn. Hur många som deltar i de olika aktiviteterna varierar, men medarbetarna försöker ordna olika sorters aktiviteter så att det finns något för alla.

Efter lunchen vill Ulla, som bor på Dunkerska, sträcka på benen. Albina och Ingrid gör henne sällskap.

Pensionärerna som bor på Dunkerska har en stor gemensam balkong med odlingslådor och utsikt över havet.

Ute i gemensamhetssalen blir det både allsång och dans när Ingvar och Bengt underhåller.