”Allt var inte bättre förr”

– Det är otroligt givande och spännande att upptäcka alla dessa människoöden. Folk hör ofta av sig och vill ha hjälp med att veta mer om sin släkt, säger helsingborgarna Ingrid och Kjell-Åke Jönsson som ägnar en stor del av sin tid till släktforskning.

Arbetsrummet i lägenheten är fullt med böcker och pärmar från golv till tak.

– Vi är särskilt intresserade kring släkterna i vår hembygds socknar. Mycket av letandet består i att söka i gamla kyrk- och domböcker. Nästan allt finns ju på nätet nuförtiden. Många hemskheter uppdagar sig när man rotar i gamla rullor. Föräldralösa barn som såldes på auktion och liknande. På många sätt var det faktiskt inte alls bättre förr!

Paret bor ett stenkast från träffpunkt Söder. Båda är mycket aktiva på träffpunkten.

– Fika och sociala aktiviteter går vi gärna på. Vi har båda lätt för att prata och umgås med människor.

Paret deltar ofta på träffpunktens musikluncher där ett femtiotal personer brukar närvara. De går också på de informationsmöten som arrangeras. Det kan handla om till exempel kurser i hur man åker rullator på buss, eller att en apotekare informerar om läkemedel. Gruppgympa uppskattas också av paret.

Kjell-Åke och Ingrid har känt varandra sen barnsben. Nu har de varit gifta i 25 år.

– Vi kommer båda från Örkeneds socken i nordöstra Skåne, mitt i det djupaste snapphaneland. Som lantbrukarbarn bestod vår uppväxt till stor del av arbete. Alla barn fick vara med och hänga hö och skala massaved. Det har nog format oss till ganska praktiskt lagda människor, säger Kjell-Åke.

– Innan vi gick till skolan på morgonen granskade mor att vi hade rena öron. Det var viktigt på den tiden, säger Ingrid.

– Det fanns inte mycket bekvämlighet under uppväxten. Vi fick cykla fyra mil till sjön för att lära oss simma. En gång per månad fick vi bada i en zinkbalja. Någon ström fanns inte heller, säger Kjell-Åke.

Kjell-Åke har varit yrkesverksam inom militären. Ingrid har ritat och sålt kök på Ikea i Älmhult och Helsingborg samt jobbat i vården. Under åren har 7 barn och 14 barnbarn tillkommit.
– Jag hade som ambition att bo vid havet som pensionär. Jag tycker om att bo nära vatten, så det stod och vägde mellan Karlskrona eller Helsingborg. Till sist blev det Helsingborg, berättar Kjell-Åke.

Har paret några tips för att hålla ihop så länge som de gjort?

– En anledning att vi hållit ihop är nog att vi är lika på många sätt. Vi är båda vana att ta för oss av livet och har intressen som vi delar. Det blir inte så mycket på tv-tittande, bara nyheterna, sen blir vi sugna att gå in i arbetsrummet och släktforska igen, skrattar Kjell-Åke.

– Jag tror också att vi är lika på många sätt och att. Historia och biografier är ett gemensamt intresse. Båda har också haft jobb där man måste vara drivande och lyssnande samtidigt. För många år sedan valde vi att skiljas åt, men sedan kom vi på att vi ville leva med varandra ändå, säger Ingrid.

– Ett annat tips är att hjälpas åt med hushållssysslor och göra något litet extra ibland, så att den andre känner sig uppskattad, säger Kjell-Åke.

– Och så är det viktigt att säga förlåt om man brusat upp mot varandra, tillägger Ingrid med ett skratt.